Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak určit cenu psa

Jak určit cenu pracovní border collie, pořizování psa?

Nejdříve si ujasněme o jakém typu BOC mluvíme. Jak už jsem zmínila, hodnotím pracovní border collie. To je kolie, která má pracovní předky a pochází z původních pracovních linií registrace ISDS. Nelze hodnotit linie výstavní, které nevhodným šlechtitelským zásahem o vlohu přišly, nebo je nedostačující.

Bohužel se na českém trhu se psy stále častěji vyskytují nabídky psů s přemrštěnou cenou v kombinaci s tím, že prodejce spoléhá na neznalost oboru kupujícího. To je hlavní důvod, proč jsem se rozhodla podělit se s vámi o své zkušenosti.

Ve Velké Británii hlavními parametry pro určení ceny jsou:

  1. Věk psa:  nejvíce cenění psi jsou do věku 2 let a po té jejich cena rapidně klesá (nemluvím o výjimkách a talentech z dražeb ve Skiptonu). Čím je pes starší měl by být zkušenější, ale také je mnohdy těžší až nemožné napravit chyby ve výcviku.  Když si koupíte psa starého, zkracujete si dobu použitelnosti psa v práci.
  2. Dovednosti psajde o um ovládání ovcí či skotu a o úroveň výcviku psa.

Pokud plánujete koupi psa cvičeného, doporučuji, abyste si dobře promysleli, k jakému účelu psa potřebujete a zdali ho vůbec potřebujete. Existují linie „kravařské a ovečkářské“. Psů vhodných k ovládání krav je u nás velký nedostatek. Proto je třeba být obezřetný, abyste si domů nepřivezli psa, který krávy vidí poprvé v životě nebo se jich bojí.

Dalším ukazatelem je se poohlédnout po dosažených výsledcích nejen psa prodávaného, ale také jeho rodičů nebo sourozenců. Najděte si výsledky z více závodů. Pomůže vám to se orientovat v tom, jsou-li výsledky psa konzistentní. Jeden závod nic neznamená.

Vraťme se k dovednostem psa. Uvádí-li prodávající, že pes je plně cvičený, očekávala bych splněné následující dovednosti:

Plnou socializaci: bezproblémový kontakt s cizími lidmi a psy, jízda v autě, dobré hygienické návyky, chození na vodítku, celková dobrá ovladatelnost, poslušnost  atd.

Outrun : bezproblémové samostatné doběhnutí za ovce na vzdálenost 500 metrů.

Lift (vyzvednutí): klidné vyzvednutí ovcí bez vyvíjení zbytečného tlaku na ovce.

Fetch (přivedení): přivedení všech ovcí plynulou rychlostí a bez měnění směru

Drive(odhánění): odhánění ovcí od člověka do vzdálenosti 300 metrů.

Shed (rozdělování): dělení ovcí by mělo být přesné, rychlé, bez váhání. Na psovi musí být vidět, že ví, co dělá.

Penje nahnání ovcí do ohrádky nebo do jiného těsného prostoru. Je to spolupráce mezi psem a psovodem. Pes by se neměl bát, váhat či neoprávněně kousat do ovcí. Měl by vyvíjet přiměřený tlak na ovce. Zjistíte- li, že pes často kouše, příčinou může být nedostatek sebevědomí psa, tak často chybně zaměňováno za tvrdost psa (špatnou ovladatelnost).

Ovladatelnost: psa je další kategorií, na kterou je třeba si dávat pozor. Jste- li začátečníci, nedoporučuji vám si pořizovat psa těžce ovladatelného. Znamená to, že pes je méně vstřícný k povelům psovoda a je nutné uplatnit větší tlak na psa.

 

  1. Zdravotní stav psa: výsledky vyšetření očí, kyčlí, atd. Dobře si psa prohlédněte stav kůže a srsti. Podívejte se mu do tlamy na počet a stav zubů, na zbarvení dásní. Zkontrolujte tlapy, drápy, paspárky. Zkontrolujte, zda pes nemá například kýlu, velké jizvy po operaci o které vás prodávající neinformoval atd.

 

  1. Rodokmen psa: ISDS  pečlivě zaznamenává rodokmeny pracovních psů. Dostupné Jsou 6 a 12 generační. V rodokmenu naleznete veškeré informace o psovi a jeho předcích, jejich výsledcích na soutěžním poli, původ země, z které pochází, jména majitelů, příbuznost s ostatními psy, počet potomku…… Zjistěte si počet předchozích majitelů psa. Je-li jich povícero nutilo by mě to začít přemýšlet o důvodu tolika změn.

Vždy si nechejte prodávaného psa předvést u ovcí. My necháváme zájemce si psa osobně vyzkoušet. Stane-li se vám, že majitel předváděného psa na něj neustále křičí povely nebo nepřiměřeně na psa tlačí,  vezměte nohy na ramena a rychle pryč. Spolupráce psa a psovoda by měla být klidná a vyrovnaná.

PŘEJI HODNĚ SIL A ŠTĚSTÍ V HLEDÁNÍ PRACOVNÍHO PARŤÁKA