Jdi na obsah Jdi na menu
 


Historie ISDS

Trochu z historie ISDS

V roce1873 byly zaznamenány první trialy ovčáckých psů, které se konaly v Bala, severní Wales. Teprve až o 33 roků později, po setkání skotských a anglických ovčáků v červen 1906 v Haddingtonu byla založenacspolečnost International SheepDog Society (ISDS). Za zakladatele ISDS je považován Thomas Gilholm. V roce 1906 byly uspořádány první mezinárodní trialy (závody), který se konaly v Gullane ve Skotsku a  pouze s vyjímkou válečných let se staly každoroční událostí

logo-isds.jpg                 logo-isds1.jpg

V sedmdesátých letech 19. století se již závodilo v Anglii, Irsku, Skotsku a Walesu. Nicméně lidé tolik necestovali a věnovali se místně organizovaným zájmům. První zaznamenané mezinárodní trialy byly v roce 1873 Bala trialy ve Walesu, kde skot získal první cenu. William Walace z Otterburn na závodech v Hawick roku 1883, první předvedl ovládání psa "s pouhým syčením na ruce a hvízdáním na dálku". Do té doby mohli diváci závodů sledovat jen mnoho mávání, křiku a štěkotu.Psi se správným"okem" pro daný úkol byli chováni a manipulační dovednosti psovodů se zdokonalovaly především v oblastimezi Anglií a Skotskem. Oblasti se říká "Borders".

web_hemp.jpg

V roce 1890 Adam Telfer z Cambo, Northumberland vychoval a vycvičil psa jménem Old Hemp, který je považován za "otce plemene".A právě z této oblasti pochází Collie z Borders, čili nám známá Border collieVe stejné době, se brzy organizace ISDS rozrostla do severozápadní Anglie a Walesu.